Ochrana sluchu patrí rovnako k základným ochranných pracovným prostriedkom. Ak sa zdržiavate na miestach s vyšším zaťažením sluchu, potrebujete účinnú ochranu. Správna akustická izolácia neprepustí škodlivé alebo rušivé zvuky či hluk, no mala by zachovať schopnosť počuť dôležité signály, varovné a výstražné a rovnako vnímať reč.

Základ pre výber je otázka, či potrebujete zátkové chrániče alebo mušľové chrániče sluchu.

Čo sa týka zátkových chráničov, mali by dobre padnúť do zvukovodu. Jednorazové prispôsobiteľné „štuple“ do uší vďaka rovnomernému rozloženiu tlaču sa dokážu prispôsobiť tvaru zvukovodu, dokonale tesnia a zároveň umožňujú maximálne pohodlie.

Mušľové chrániče prinášajú perfektnú ochranu do hlučného prostredia ako sú stavby, výrobné haly alebo strojárenské linky. Sú vhodné aj do vlhkého prostredia. Vďaka hlavovým oblúkom sú dobre držia na hlave, sú nastaviteľné, penové vankúšiky dobre sedia na ušiach, tlmia rôzne rozsahy frekvencií.

Cieľom pre výber vhodných chráničov sluchu je dosiahnutie efektívnej úrovne reziduálneho hluku pri uchu používateľa na úrovni medzi 70 a 80 dB. Ak je úroveň akustickej izolácie hluku príliš vysoká, môže to viesť k problémom s dorozumievaním a pocitu izolácie.